Colecția de tablouri Le Manoir, expusă la vernisajul Art Safari - Taine și comori

Colecția de tablouri Le Manoir, expusă la vernisajul Art Safari - Taine și comori

 

O parte din colecția de tablouri Le Manoir cu picturi inedite aparținând artistului Eustațiu Stoenescu poate fi admirată până pe 28 iulie la Art Safari, în cadrul expoziției de artă Portretistul aristocrației, o reprezentare a vieții spectaculoase, romantice și învăluită în mister de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea. 


Cu o rapiditate extraordinară, tehnici perfecte de reprezentare și înzestrat cu un spirit fin de observație, Eustațiu Stoenescu reușește să aducă în fața privitorilor impresionismul în varianta sa întunecată, sumbră dar elegantă. Artistul s-a făcut remarcat prin portretele sale virtuoase cu o intensă frumusețe cromatică, în care viziunea distantă și solemnă primează iar personajele lui sunt dezinvolte, trăiesc cu măreție și grație. 


Folosind game de tonuri negre prin care artistul își exprimă curajul, puterea, autoritatea dar și eternitatea în artă, făpturile ilustrate de pictor par scenice și seducătoare, având o tonalitate luminoasă. Realizate într-o viziune hedonistă, tablourile Le Manoir din colecția Taine și comori oferă o experiență senzorială ce stimulează plăcerea estetică, punând accent pe frumusețea supremă și provocarea vizuală.

Viața și cariera artistului Eustațiu Stoenescu

Inspirat din lucrărilor lui Nicolae Grigorescu, Eustațiu Stoenescu și-a descoperit talentul și pasiunea pentru pictură la frageda vârstă de 13 ani. În anul 1900 împreună cu amicul său cel mai bun, Nicolae Titulescu, acesta pleacă la Paris pentru a urma studiile la Academia Julian și la École des Beaux-Arts. Acolo, cel care avea să-i inspire cariera a fost chiar Jean-Paul Laurens în cinstea căruia a realizat celebrul său portret achiziționat în prezent de statul francez și aflat în colecția Muzeului Orsay din Paris. 


În timp ce Brâncuși își consolida prestigiul în America în 1925, Eustațiu Stoenescu participa la Expoziția Internațională din Pittsburgh, iar în 1930, revenea în Statele Unite, pe fondul deschiderii filialelor galeriștilor parizieni în SUA. Un exemplu notabil este Paul Durand-Ruel, celebrul colecționar și galerist francez, care l-a invitat pe Stoenescu să organizeze o expoziție la New York în filiala sa de acolo.

Monologul artistului cu tonurile de negru: 

Voi sunteți cea mai frumoasă creație a mea, voi veniți din frescele antice, din același  principiu  peren de acum 2000 de ani. E același negru ce l-am regăsit în anticele temple grecești și romane, vine din acele fundaluri nesfârșite ce stau în linişte, mute, poate indiferente, într-o așteptare supraomenească, demnă de zei. Vocile sale înnăbușite vin din împărăția vremurilor îndepărtate, vin din uriașele fresce pompeiene unde puterea imaginii e amplificată de uriaşele suprafețe acvatice de fundal din mări și oceane adânci. Personajele mele au nevoie de fundaluri ample ca și pictura pompeiană de spațiu. Forța picturii pompeiene vine din aceste fundaluri  scufundate în eclipse de soare. Eu am fost călător neobosit căutând punctul unde lumina se desparte de întuneric, unde în cruzimea întunericului se întrevede cruzimea luminii, unde curcubeele rezultă din refracția razelor de lumină, unde există principiul  unic de unde venim.

Într-o perioadă  în care domnește criza imaginii, unde cei mai multi artiști s-au legitimat  prin culoare, eu m-am îndrăgostit de negru, am pictat dezintegrarea negrului în culoare,  am încercat  să colorez negrul, să disec negrul și am descoperit că, de fapt, negrul reflectă lumina.’’


Colecția de portrete Le Manoir se regăsește în cadrul restaurantului de fine dining Relais & Châteaux Le Bistrot Francais, unde iubitorii de gastronomie franceză sunt invitați să se bucure de o experiență intimă, plină de rafinament și eleganță. Aici, timpul stă în loc iar arta devine un simbol al perfecțiunii. 

 

Printre pictorii care înnobilează saloanele restaurantului se numără unii dintre cei mai lăudaţi şi admiraţi artişti români: Nicolae Tonitza, Rudolf Schweitzer-Cumpăna, Grigore Romano, Constantin Isachie Popescu, Ipolit Strâmbu și Arthur Verona.


Pentru progrămări ne puteți contacta la numărul de telefon 0756 018 393 sau pe adresele de email rezervari@lebistrofrancais.ro și bistrotfrancais@relaischateaux.com.