Brownie fără gluten cu cremă de ciocolată organică

O prăjitură bună începe întotdeuna cu un blat pufos, însă ce se întâmplă atunci când se scoate din rețetă elementul de bază, respectiv făina de grâu?

În cazul acestei rețete fără gluten, ingredientul care leagă compoziția nu este făina, ci mai curând ouăle. De accea, când cumperi ouă, fii întotdeuna atent la sursă și nu confunda ouăle de țară cu cele ecologice.

Sunt puține ferme în România care produc ouă bio, însă le poți identifica după cum sunt numerotate: 0 = oul provine din agricultură biologică, 1 = găinile sunt crescute în aer liber, dar hrana lor nu este bio, 2 = găinile sunt crescute în spații îngrădite, 3 = găini crescute în baterii.

De asemenea, pentru a obține o textură aerată, folosește un ulei vegetal de calitate în loc de unt și lasă prăjitura să se răcească complet înainte de a o servi. 

Încearcă rețeta noastră reinterpretată de brownie cu făină de migdale.

Te vei topi de plăcere după prima îmbăcătură.

 

 

Timp de preparare: 30 minute

 

INGREDIENTE PENTRU BLAT:

  • 200 g făină de migdale/ nucă măcinată
  • 80 g zahăr brut
  • 30 g pudră de cacao
  • 4 ouă ecologice la temperatura camerei 
  • 100 ml ulei de măsline extravirgin BIO Alziari ”Cuvée Pauline”
  • linguriță praf de copt
  • câteva picături suc de lămâie
  • un praf de sare
  • linguriță esență de vanilie (opțional)

INGREDIENTE PENTRU CREMĂ:

  • 70 g ciocolată neagră BIO Michel Cluizel Arcango 85% cacao
  • 150 ml lapte concentrat de cocos (min. 40% grăsime)
  • 2 linguri de miere
  • 2-3 linguri de unt de arahide

MOD DE PREPARARE:

Preîncălzește cuptorul la 175 de grade.

Mixează ouăle cu zahărul timp de 4-5 minute cu ajutorul unui robot de bucătărie.

Adaugă puțin, câte puțin uleiul de măsline, esența de vanilie și apoi ingredientele uscate: făina de migdale, pudra de cacao, sarea, praful de copt și bicarbonatul stins cu zeama de la o jumătate de lămâie.

Pune compoziția într-o tavă tapetată cu hârtie de copt de aproximativ 20/30 cm și introdu tava la cuptor la 175 de grade, timp de 17-20 de minute.

După coacere, blatul va rămâne ușor umed și trebuie lăsat să se răcească complet înainte de a-l unge cu cremă.

Crema nu trebuie fiartă, însă va fi nevoie ca ingredientele din compoziția ei să fie încălzite, astfel încât să se omogenizeze mai ușor.

Cel mai bine ar fi să faci crema pe baie de aburi (la Bain Marie).

Pune într-o cratiță trei degete de apă la fiert și asigură-te că nivelul apei nu atinge fundul vasului în care prepari crema.

Începe cu laptele de cocos, apoi adaugă bucățelele de ciocolată și amestecă constant până se topește complet.

Ia cratița de pe foc și adaugă restul ingredientelor: untul de arahide și la final mierea. 

Întinde crema astfel obținută pe blat și lasă prăjitura în frigider timp de minim o oră.

Pentru o textură crunchy, presară deasupra cremei migdale coapte tăiate mărunt.